De Blue e+, het meest efficiënte koelaggregaat ter wereld verdient een TechAward (en dus uw stem)

Klimatisering

De Blue e+ is een hybride koelaggregaat voor besturingskasten die ruim 75% minder energie verbruikt dan de traditionele koelsystemen. Alleen al daarom verdient deze innovatie een TechAward. Stemt u mee?

Afspraak is afspraak: in 2020 moet 14% van de energie duurzaam worden opgewekt. Zeker in Nederland is dit een gigantische opgave. Minstens zo belangrijk als duurzame energie opwekken, is zorgen dat je minder energie nodig hebt.

Industriële processen verbruiken veel energie én produceren veel warmte. Dit geldt ook voor de besturingskasten die deze processen regelen. Koeling is onmisbaar voor het functioneren van de besturing, maar ook een koelsysteem verbruikt veel energie. Het hybride koelaggregaat Blue e+ brengt hierin verandering.

De Blue e+ is een revolutionair koelaggregaat voor besturingskasten. Het is uitgerust met een zogenaamde heatpipe, een techniek die warmte superefficiënt afvoert. Het heatpipeprincipe wordt bijvoorbeeld toegepast in satellieten, maar ook in moderne smartphones. Rittal is de eerste producent die dit toepast in een hybride koelaggregaat voor een besturingskast. En waarschijnlijk ook de enige, want het idee is gepatenteerd.

Het hybride koelaggregaat met heatpipe betekent een revolutie voor het energieverbruik. De Blue e+ is 75% zuiniger dan z’n voorganger zonder heatpipe. Die verbruikte al 40% minder energie dan de traditionele koelaggregaten. Praktijktests met de Blue e+ wijzen op een totale energiebesparing van 83% ten opzichte van systemen van vijf jaar geleden. Daarmee is dit het meest efficiënte koelaggregaat ter wereld.

Het is dan ook niet voor niets dat deze innovatie meedingt naar een felbegeerde TechAward 2016. In de categorie World of Automation/World of Motion & Drives is de Blue e+ het meest innovatieve, en zeker ook het meest energiebesparende product. Vindt u dat ook? Breng dan uw stem uit tijdens World of Technology & Science van 4 t/m 7 oktober op standnummer 11A058 in de Jaarbeurs Utrecht. Tijdens de beurs zullen de winnaars ook bekend worden gemaakt.

Delen op